Mattias Blom – en ovan matchhjälte

Årets svåraste hemmamatch.
Det var ju så här att LBK börjat kvalspelet med att vinna mot de båda lagen, Kalix och Tillberga, som kom från elitserien.
Nu väntade Nässjö, tvåan från den södra allsvenskan.
Men det blev egentligen aldrig oroligt.
Det kan man tacka en mycket ovan, målgörare och matchhjälte, för.
– Jag har aldrig gjort två mål i en match förr och aldrig varit matchhjälte heller, sa Mattias Blom efter 3-1-segern.
Det var en målgest som vi aldrig sett någon gång. Den där LBK-avbytaren Mattias Blom kastade upp ena handsken i luften och liksom bombade ner den med bandyklubban som gevär.
En rent spontan målgest för Mattias har liksom aldrig haft anledning att träna på någon.
– Nä, det brukar bli två-tre mål per säsong, så vadå?

Och anledningen till den här spektakulära målgesten var det hörnmål som han dunkade i (nåja) i den 28:e minuten fram till LBK-ledning 2-0.
– Det var inte alls meningen att det skulle bli en fösning, eller vispning, jag vet inte vad man ska säga. Jag skulle skjuta egentligen, men bollen kom lite långt in så jag hann inte skjuta utan föste till och den satt perfekt under ribban.
Då hade Marcus Wikman gett LBK ledningen redan i den 4:e matchminuten och LBK fått precis den öppning man ville ha i den här matchen.

Efter en kvart kom nästa stora LBK-chans. På nytt var pigge Marcus Wikman framme, men fälldes och straffen, inte alls dåligt slagen, limmade målvakten Jakob Säleby lågt nere vid sin vänstra stolpe.
– Jag trodde aldrig att han skulle hinna dit med handen, sa Jonas Pettersson.
Och Jakob Säleby utvecklade:
– Det var nog en av mina vassaste straffräddningar någonsin.

LBK gick till pausvila med en säker 2-0-ledning, men man hade svårt att stänga matchen helt trots flera fina lägen. Jakob Säleby spelade väldigt inspirerat efter den där straffräddningen och han nollade faktiskt skyttekung Jonas Pettersson. Och hann inte mål-Säleby med så fanns en målstolpe i vägen för LBK. Misha Svechnikov avslutade.

Men Mattias Blom seglade som på små moln efter sitt läckra hörnmål och det var  just han som släckte allt hopp för Nässjö – återigen på en hörna.
– Nu sköt jag, bollen stoppades på mållinjen och kom ut igen och den satt i krysset.
Målgesten?
– Nä, den glömde jag bort då, blev bara stirrig och fattade liksom inte vad som hände, underbart, fantastisk skönt att kunna vara med och bidra och fixa segern. Nu har vi ett jättebra läge efter tre segrar och  ordna det här på egen hand och kan vi fortsätta med vår starka defensiv och ta det därifrån så…

I och med förlusten på Idrottsparken så har Nässjö noll poäng i tabellen och chansen till elitseriespel är i praktiken borta för deras del. Laget reducerade förresten på hörna i matchens 78:e minut. En liten tröst.
– Ännu en hedersam förlust för vår del, vi sätter inte våra chanser och vi är inte tillräckligt heta i vårt eget straffområde, ett bra exempel är de två hörnmålen som vi släpper in, sa Jakob Säleby.

På tisdag handlar det om returmöte mot Nässjö för LBK:s del – i Stinsen Arena.

Text: Leif Sundell
Foto: HG Eriksson

Fakta, Elitseriekval Grupp A:
Ljusdals BK – Nässjö IF 3-1 (2-0)
Målen: 1-0 (4) Marcus Wikman, 2-0 (28) Mattias Blom, 3-0 (74) Mattias Blom, 3-1 (78) Viktor Lindqvist.
Utv, LBK: 4 x 10. Nässjö: 7 x 10.
Hörnor: 7 – 11.
Publik: 722.
Domare: Team Jonas Kandell.