Kjell har en ”egen” Cup

Bandy och ExTe. Det är ingen ny kombination i Ljusdal.

ExTe,  mekanföretaget i Färila, som är världens ledande tillverkare av lastbankar och spännare för  timmertransporter, har alltid varit en stor samarbetspartner för Ljusdals BK. Och när klubben nu tar ett rejält omtag vad gäller dag- och nattbandy i cupform på Idrottsparken (19-21 okt) så är ExTe cupens huvudsponsor.

– En riktigt spännande omstart, säger ExTes VD Kjell Jonsson.

Tankarna har funnits länge. Att göra en ny bandycup på Idrottsparken i Ljusdal efter det att Ljusdal miste sitt skötebarn, World Cup, efter 35 år i och med en värmebölja i sena oktober 2008. Det var då som isen smälte på Idrottsparken, natten mellan lördag och söndag, och varken semifinaler eller final kunde genomföras. Det tre återstående matcherna flyttades i all hast till inomhusarenan i Edsbyn. Och när Internationella Bandyförbundet sedan hade sitt möte så beslutades att den anrika Ljusdalscupen fortsättningsvis skulle spelas inomhus. Det blev i Sandviken.

Vissa mindre försök har gjorts att få till en ny oktoberfest i Ljusdal. Den här gången är det på allvar och efter de fyra åren, 2005-2008, som huvudsponsor för ExTe World Cup, så var det ett naturligt steg att fråga ExTe om ett nytt samarbete.

– Vi behövde inte lång stund på oss att hoppa på det nya tåget. Det blir en omstart för Ljusdals BK och det blir en omstart för oss också. Vi är noga med de arrangemang och klubbar vi satsar sponsorpengar på och när det gäller bandyn i Ljusdal är det ordning och reda och där passar ExTe in, säger Kjell Jonsson.

ExTe CUPEN kommer att arrangeras i första hand i tre år, 2017, 2018 och 2019 och det första året har lockat tre lag från Ryssland, Uralskij Trubnik, Vodnik och Stroitel Syktyvkar, ett elitserielag i Sverige, IK Tellus, tre lag från Bandyallsvenskan, förutom hemmaklubben Ljusdals BK också Örebro SK och Gustavsbergs IF Bandy. Dessutom den intressanta, nysatsande division 1-klubben AIK som har höga mål med sin satsning.

Ljusdals BK laddar alltså för bandy – och fest. ExTe gör som brukligt.

– Vi har fullt program både torsdag, fredag och lördag. På torsdagen har vi en stor återförsäljarträff som avslutas med middag och bandy på kvällen. Och bandy på kvällen är något extra för de allra flesta av våra gäster. På fredag har vi bjudit in kunder som kommer på företagsvisning och en del dagliga aktiviteter. På kvällen blir det middag och bandy på IP för dom också precis som det blir för de kunder som kommer på lördagen. I år är det återförsäljare och kunder från Sverige. Till nästa år ska utvärdera och se om vi ska bjuda folk från övriga världen, säger Kjell Jonsson.

Bandyn är ett stort varumärke för Ljusdal. Det vet många som har kontakter ute i Sverige – och världen. Som Kjell Jonsson.

– När jag nämner att vi har vårt företag i Färila utanför Ljusdal så blir ofta kommentaren, ”Ljusdal, det är där man spelar bandy”.

Vi ökar inte vår försäljning av lastbankar nämnvärt på grund av vår sponsring av  bandyn. Men jag tycker att vi ska vara stolta över vad vi har i kommunen, vi på ExTe verkar här och vi vill visa att vi ställer upp. Bandycupen har varit fantastisk för kommunen genom åren och det är bara att hoppas att det här försöket faller väl ut. Jag håller verkligen tummarna, säger Kjell Jonsson.

Leif Sundell