Bandyprästen

,

Bandyprästen.

Ja, Ljusdals BK har en egen.

Det började med att den pensionerade kyrkoherden Bo Johansson bjöd in till Bandymässa i kyrkan för några år sedan för att välsigna laget.

Nu har pastoratets nye kyrkoherde Jan Bonander tagit vid.

Och nu är Svenska kyrkan en av LBK:s samarbetspartners.

Små tillfälligheter.

För vem kunde tro att Ljusdals BK:s nye Bandypräst skulle vara lika med Jan Bonander.

Jan Bonander som, för det första, är uppväxt i fotbollsmetropolen Degerfors och för det andra en gång blev bränd vad gäller idrott. Han var, som han säger själv, ingen idrottsbegåvning och tappade litet av tron på idrotten, rättare sagt ledarskapet, en gång när han äntligen, som sjunde-åttonde reserv, blev uttagen till en bortamatch i ett av klubbens ungdomslag i fotboll.

– Jag fick en ny träningsoverall av mor och far inför matchen, fick hoppa in i spelet, men det första jag gjorde var ett felaktigt inkast och då blev jag utbytt direkt. Jag vet inte, men jag tror att det var då som det såddes ett litet frö att jag ville bli en ledare, säger Jan Bonander.

Idrottsintresset har funnits där hela livet, liksom intresset för religion, men det dröjde ända tills det att han var 37 år innan han prästvigdes. Innan hade han byggt Volvobilar, varit elektriker, jobbat som behandlingsterapeut, gjort film bakom kameran på serien Morsarvet och varit svetsare på olika byggen.

– Men, som sagt, jag har alltid varit intresserad av religion och man kan säga att jag kom in  yrket via sången och musiken.

Och i yrket har han jobbat i Uppsala (hemstaden de senaste åren) Stockholm och Gävle. Dessutom tjänstgöring utomlands.

Ljusdal då – och den nyinrättade tjänsten som kyrkoherde för Ljusnans pastorat?

– Jag sökte aldrig från början, men blev uppmanad av biskopen Ragnar Persenius att göra det. Och så avlägset var det inte heller eftersom jag varit mycket i trakterna i och med att min fru Katarina kommer härifrån. Nu har jag varit här i ett drygt år och trivs fantastiskt bra, säger Jan Bonander som har sin bostad i prästgården i Järvsö.

När Jan Bonander tillträdde sin tjänst hade han aldrig sett bandy. Och andra sidan så var LBK-målvakten Jonas Svensson ingen van kyrkobesökare heller. Så träffades de två och ingick ett avtal. Jonas skulle gå på tre gudstjänster, Jan på tre bandymatcher. Jonas vann, men när Jan Bonander gjorde sitt tredje besök på Idrottsparken i söndags så innebar de LBK:s tredje vinst i samband med hans besök (han måste gå fler gånger!) och att Svenska kyrkan numer är en av LBK:s samarbetspartners. Och som del i det samarbetet betydde det att i söndags handlade det om Bandygudstjänst i LjP-tältet. Gudstjänst på en idrottsarena – unikt?

Och det var en välbesökt gudstjänst med ett 50-tal besökare. Ljusdals kyrkokör fanns på plats, dessutom kom LBK:s a-lag på besök innan deras uppladdning för matchen mot Kungälv startade.

Och när det som avslutning på gudstjänsten var dags för nattvarden så plockade kyrkoherden fram attiraljerna från den, i sammanhanget, så välkända bandyportföljen. Som alltid numer vid nattvarden, alkoholfritt vin, ska tilläggas.

Som matchvärd hade kyrkoherden Jan Bonander att utse en annorlunda form av matchens lirare, matchens ängel. I LBK gick priset till målvakten Jonas Svensson och i Kungälv till Lukas Persson. Båda fick veta att de i och med priset skänkt ett paket hygienartiklar till en flicka i flyktingläger. Dessutom två kurser i jordbruksteknik till några i Etiopien.

Summering efter tre sedda bandymatcher:

– Bandyn har sin skönhet och är inte lika våldsamt som till exempel ishockey. Bandyn är som ett rörigt och obegripligt schackspel för mitt otränade öga. Men jag såg i alla fall så mycket att Jonas Svenssons straffräddning och returen efter det var väldigt bra och väldigt viktiga för att LBK till slut kunde vinna mot Kungälv, sa kyrkoherden.

 

Text och foto: Leif Sundell

 

PS: Vetlanda BK var först ut med en Bandypräst. Den välkände prästen Bengt Lindvall välsignade laget för första gången inför en match mot Ljusdals BK (!). Hur matchen slutade förtäljer inte historien, men det berättas att en LBK-supporter boende i Vetlanda tyckte att det var fel av prästen att göra så inför mötet mot LBK.  Ska vi tro att LBK förlorade?

Det här betydde, hur som helst, stor debatt i pressen i Vetlanda om vad som var rätt eller fel i sammanhanget. Den som gillade den debatten mest var prästen Bengt Lindvall.